Zaczęliśmy w lipcu 2016 od fuzji tradycyjnej polskiej kuchni letniej z elementami tradycyjnej japońskiej kuchni Pięciu Przemian. Kiedy okazało się, że na warsztaty przychodzą do nas chętnie imigrantki z Ośrodka dla Uchodźców przy ul. Księżnej Anny – postanowiliśmy zacząć wymieniać się doświadczeniami.
Tak powstała Kuchnia Ponad Podziałami, która zrzesza każdorazowo 10-19 osób. W trakcie pięciu sobotnich godzin intensywnie gotujemy, rozmawiamy, żartujemy, uczymy się od siebie nawzajem tradycyjnych pieśni i przyśpiewek, a polskie, czeczeńskie i ukraińskie dzieci bardzo nam w tym pomagają. Kiedy się znudzą – bawią się razem za ścianą naszej znakomicie wyposażonej kuchni. Każde spotkanie zakończone jest wspólnym obiadem, złożonym z co najmniej dwóch dań i deseru.
Do tej pory wykonaliśmy m.in.: barszcz ukraiński, sałatkę szparagową, pierogi ukraińskie wareniki, pierogi z jagodami, pierogi pieczone, czeczeńskie cygaretki Aiszy, zupę-krem z białych warzyw, czeczeńską chałwę.
Wstęp wolny.